Att tänka på vid köp

Att köpa hamster

2009-05-26 14:39 #0 av: [PixelMollan]

Viktig information om Hamsterköpet.

Är du sugen på att köpa hamster?

Trots att en hamster inte är ett stort djur så är det ändå ett ansvar man tar på sig när man skaffar den. En hamster lever ca 2 år och ska ha omvårdnad, kärlek o mat under hela livet.
Det är inte så kostsamt med en hamster men man får vara beredd på att hamstern kan bita sig igenom buren, den kan behöva åka till veterinären och andra utgifter kan tillkomma.

Säljs ungarna under 4 veckors ålder så avråder jag från att köpa, de ska bo hos mamman till de är minst 4 veckor gamla.

 

Var kan jag köpa  hamstern?

Det finns lite olika ställen man kan köpa sin hamster på.

Uppfödare
Det allra bästa är att leta upp en trevlig uppfödare som man trivs med för att hälsa på och sen ev köpa en hamster av denna person. En hamster som är uppfödd hos en uppfödare har fått en bra uppväxt, kommer från föräldrar som har bra temprament och man kan få reda på all fakta om sin lilla vän samt får en stamtavla som visar hur släkten sett ut.

Finns det ingen uppfödare nära dig som du trivs med?
Isåfall kan du alltid vända dig till uppfödare i andra delar av sverige. Transporter brukar kunna ordna sig. Nackdelen då är ju att man inte kan åka och hälsa på hamstern innan man "beställer" hem den

Annonser, Äldre avelshonor och Omplaceringshem
Vill du ha en hamster som sällskap och samtidigt vill göra en god gärning så kan man läsa annonser på blocket, vända sig till uppfödare som behöver sälja pensionerade snälla avelhonor eller höra om något omplaceringshem har någon hamster till salu.

Då brukar man få en redan hanterad trevlig hamster som dock är lite äldre men även dessa behöver ett tryggt hem.

Djuraffärer
Man kan även välja att köpa hamster i djuraffärer men det är ingen garanti att hamstern vuxit upp bra, fått rätt mat eller ens hur gammal den är. De vet oftast ingenting om sina djur och nästan alla deras djur kommer från grossister.
Grossister är företag som föder upp djur enbart för att sälja dem till djuraffärer. Dvs de bryr sig inte om storlek på burar, temprament osv osv. Kan honan få ungar så får den det. Hur mycket inavel det är vet man aldrig. Dem har oftast över 100 djur av varje art.

 

 

Dvärghamster eller Guldhamster?

Det är den stora frågan!

Personligen föredrar jag guldhamstrar. De är mer pålitliga tycker jag. Lugnare, större, mer lätthanterliga. De sover visseligen på dagen men kommer man hem ungefär samma tid varje dag så vänjer dem sig vid att gå upp då. Det är en vanesak.

Dvärghamstrarnas fördel är att dem kan bo tillsammans, dem är små o söta, men dessa fördelar (förutom att dem är söta) kan även bli nackdelar. Väljer man en dvärghamster så tycker jag det är extra viktigt att vända sig till en uppfödare. I djuraffärer är dvärgarna väldigt sura av sig och svåra att få tama. Det är min erfarenhet och många håller med.

Annars är de inte så mycket som skilljer arterna åt. De äter och bor på samma sätt.
Det är mer en smaksak, båda arterna kan bli lika tama och trevliga.

 

Hane eller hona?

Den vanligaste frågan jag får är om det är någon skillnad på honor eller hanar. Svaret på den frågan är att det inte är könsbundet. En hona kan blir lika trevlig som en hane.

Möjligtvis kan en hane bli tamare lite snabbare än en hona men detta kan såklart vara tvärtom också. Vissa påstår att hanar blir äldre än honor men detta kan också vara tvärtom.

Allting handlar egentligen om hur mycket tid man ger hamstern, vilket foder den får och hur mycket aktivering den får.

Det enda som stämmer om könsskillnaden är att långhåiga hanar får längre päls än långhåriga honor. Sen får alla hanar inte lika lång päls, utan vissa har med - andra mindre.

 

Vad behöver jag innan jag hämtar min hamster?

Innan man skaffar sin hamster är de viktigt att man har allt redo där hemma så att den kan komma in i buren direkt.

Du behöver:

  • Bur
  • Strö
  • Mat
  • Skålar
  • Vattenflaska
  • Hus

Det är det du verkligen behöver, senare kan man köpa leksaker, toalett och andra tillbehör. Men som sagt så rekomenderar jag att ha allting klart innan man hämtar  hamstern.

 

De första dagarna

När du äntligen har fått hem din hamster så är de viktigt att ta det lugnt i början.
Låt hellst hamstern vara de första dygnet så att den får bekanta sig med dofter, ljud och sin bur.

Det andra dygnet kan man börja sticka ner handen försiktigt och låta hamstern lukta och bekanta sig lite med dig. Prata gärna mycket så den hör dig.

Det tredje dygnet kan du börja göra den lite tam, om den inte redan är det.

Du kan även nu börja vänja den vid grönsaker o annat gott om den inte redan är van, men ge den lite i taget så att magen mår bra.

 

Ang foder så brukar man få med en liten påse mat från uppfödaren, den maten delar man upp från första dagen i ungefär en vecka. Du börjar med mycket mat från uppfödaren och lite mat av den du tänker använda i fortsättningen. Sen ökar du på din egna mat lite varje dag tills det bara är din mat.

 

Lycka till med den nya hamstern! Skrattande

 

 

Anmäl
2009-05-27 22:40 #7 av: nonisaga

Bra Malin!

Anmäl
2009-05-27 23:26 #8 av: [PixelMollan]

Tack :)

Anmäl
2009-06-03 13:33 #9 av: southdakota

Bra artikel med det viktigaste att tänka på. Skrattande

Anmäl
2010-01-08 11:20 #10 av: Emiizan

Bra artikel :) Men jag undrar en sak. Vilken mat är egentligen bra att ge dom? Om jag t ex. köper en hamster från en djuraffär, så får jag ju ingen mat med. Och jag vill ju helst inte köpa de dem har mest av - onyttiga "fettprodukter" enligt mig. Så vilken mat ska man köpa? :)

Anmäl
2010-01-08 12:39 #11 av: Royalz

#10 Hamsterblandning går alldeles utmärkt att ge! :)

Anmäl
2010-01-08 12:45 #12 av: Emiizan

#11 Okej, vad innehåller den? :)

Anmäl
2010-01-08 12:48 #13 av: Royalz

#12 Det är olika från blandning till blandning.

Min innehåller "solrosfrön, karobetärningar, korn, skalade jordnötter, vete, bovete, ärtor, majsflingor, ärtflingor, extruderade bönor m.m. "

Anmäl
2010-01-08 12:52 #14 av: Emiizan

# Okej, det låter ju bra :) Vad har du för hamster?

Anmäl
2010-01-08 12:53 #15 av: Royalz

#14 Jag har bara guldhamstrar, men den blandningen fukar säkert till dvärgar också.

Anmäl
2010-01-08 12:55 #16 av: Emiizan

#15 Okej, innan hade jag en dvärghamster som jag gav den mat dom sålde i djuraffären. Jag tror inte den var bra för hon dig efter knappt ett år med nån sjukdom :( Men nu tänkte jag kanske köpa en guldhamster :)

Anmäl
2010-12-01 21:41 #17 av: vegetarian

Viktigt att också poäntera att hamstar behöver rröa sig fritt utanför buren varje kväll, helst i flera timmar!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.