Att tänka på vid köp

Köpa katt från katthem?

2009-05-26 20:37 #0 av: Imasy

Varför ska det vara så svårt att tänka sig att ta en hemlös katt ifrån ett katthem? Fördomarna är många, och jag vet inte ens vart de kommer ifrån. Många gånger får jag höra att katterna inte kan vara rumsrena, de är inte tama, för dyra osv osv.

 

 För det första, så är jag säker på att katthemmen inte väljer att sälja katter som inte skulle klara av att leva som en vanlig familjekatt. De katter som sitter på katthemmen månad ut och månad in och väntar på att just deras människa ska komma och hämta dem, blir nog säkert överlyckliga av att få gosa med just dig, och ännu lyckligare när de får åka hem med just dig. Tänk dig själv vilket liv det är att sitta i en bur och "förvaras" dag efter dag och vänta på bättre tider?

Vad det gäller det här med besöken på pottan, så måste jag säga att de katter som har varit duktigast på att hitta pottan är faktiskt de hemlösa katter jag tagit hand om. De håller sig hellre än att kissa på golvet, de vill ha något att gräva och krafsa i precis som vilken pott tränad katt som helst, och väljer, just det, pottan för sina behov.

Jag har även sett de kattungar som är sk "hemma-uppfödda" katter, och de går inte alls på lådan, för att deras "uppfödare" hade inte tid att pott-träna dem, för h*n hade inte tid med kattungar överhuvudtaget, och kastrera kattan är ju både dyrt och jobbigt....

Och på tal om priser på katter ja. Man kan hitta katter alltifrån gratis och uppåt. Vanligtvis är det de långhåriga katterna som är lite dyrare av någon konstig anledning. Jag menar, sitter värdet och personligheten i pälsen? Vad har jag missat?

Men det är ju inga problem att hitta en katt för en överkomlig peng. Oftast är katten billigare än den där pizzan du köpte i helgen. Visst, den är i princip gratis, men förutom att den kostar att " hålla i drift", tillkommer ju även vaccinering, kastrering och id-märkning under det första året.

 

Skorpan, en omplacerings kisse. Foto: Eva Jansson.

Skorpan, en omplacerings-misse. Foto: Eva Jansson.

Kastrering av en hane kostar ca 600 kr och en hona ca 1200 kr. Lägg då på id-märkning ca 300 kr och de två första sprutorna i grundvaccineringen  ca 600 kr.

Alltså kostar en hane ca 1500 kr och en hona ca 2100 kr första året för denna vård.

Rent krasst så tjänar man dessutom ekonomiskt att köpa en katthemskatt, för de kostar runt tusenlappen. Så att köpa en katthems katt gör att du gör "en vinst" på ca 500-1000 kr, än vad du skulle få betala för din kattunge när det väl blir dags att öppna plånboken.

Dessutom, så har någon annan fixat med detta redan, så du behöver inte ta ledigt ifrån jobbet för att åka och kastrera din katt, det har ju katthemmet sett till att det är gjort. Och som om inte det vore nog, eftersom katten är redan kastrerad, så man behöver inte heller oroa sig för att denne ska hinna bli könsmogen och kissa ner hela soffan innan du hinner ta den till veterinären. Vet många som har fått kasta halva bohaget pga detta.

En vuxen katt kan man dessutom lämna ensam hemma längre stunder när man jobbar till exempel, men en kattunge är nog inte med på noterna att vara själv så länge. Så vill du inte ha två katter som kan hålla varann sällskap, får du kanske ha i beräkningen att den lilla börjar protest kissa i värsta fall.

Bild001.jpg

Sivan, henne räddade jag som kattunge. Foto: Jennie Forslund.

 

Så vad väljer du?

En vuxen katthems katt som inget hellre vill än att få älska dig villkorslöst, som hittar till toaletten och som dessutom har sparat in någon krona i din plånbok.

Eller vill du hellre ha den där söta kattungen som snart iallafall är stor, könsmogen och odräglig, som du i värsta fall får pott-träna för egen hand och torka kiss efter, och som dessutom kan lämna ett kännbart hål i din plånbok?

Och hålet i plånboken kattunge gör beror inte enbart på den kommande veterinärvården. Fråga mig, jag har numer utvecklat allergi emot kattungar och deras hyss. Hur söta de än må vara, så gör jag gärna annat än köpa nya blommor + krukor, söndertrasade gardiner som fått agera lian, lite kiss i sängen och andra trevligheter.Terrorist är ett mer passande ord för en kattunge som far som en tornado genom ens hem.

Som jag ser det så har man alla fördelar av att ta en katt ifrån ett katthem.

Inte nog med alla fördelar katthems katten för med sig, du räddar faktiskt livet på en till katt. För när du tar en katt ifrån ett katthem så ser du till att en plats blir tom som kan fyllas av katt som går ute i kylan. Men som tack vare dig får komma in i värmen och får mat och vård.

Vem väljer du?

Skriven av: Jennie Forslund /Imasy.

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2009-05-26 21:20 #1 av: [PixelMollan]

Jättebra!

Anmäl
2009-05-26 23:26 #2 av: kajsa08

Kanon! Jag har själv 4 katter från katthem här hemma som behövt hem, och de är min käresta!

Det föds så många kissar men många överges ju också, alla behöver hem!

Anmäl
2009-05-28 22:20 #3 av: Adina

Bra skrivet!

Anmäl
2009-05-28 22:55 #4 av: Ebba-A

Håller med till 100% det föds så många oönskade katter, att folk inte har vett att kastrera sina katter och ändå låta de gå fritt?

När jag tänker på det... undrar om våra katter var kastrerade? De var utekatter, men de borde ha varit det eftersom vi hade två hanar och en hona? Elelr jag vet inte, får fråga föräldrarna sen.

Anmäl
2009-05-30 01:40 #5 av: Stallmima

Tycker det är jättebra om man kan ta katter från katthem. Har en "hittekatt" själv som gamla kompisar till brorsan hittade i skogen. Har haft honom i över 10 år nu och kan igentligen inte tänka mig ett liv utan honom. Blir det fler kissekatter i framtiden kommer jag ta dom från ett katthem.

Anmäl
2009-05-30 02:16 #6 av: Stephanie

Önskar att vi kunde ha katt, men syrran är för allergisk Rynkar på näsan

Anmäl
2009-05-30 03:07 #7 av: Majja12

Superbra skriven artikel!

"söndertrasade gardiner som fått agera lian" ...*fnissar så jag får ont i magen*...känner så väl igen det från tiden med kattungar Glad Jag har både katter som jag tagit som kattungar och en övergiven vuxen kisse som jag tagit hand om =)

Anmäl
2009-05-30 10:00 #8 av: Alexej

Väldigt bra skriven:)

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-05-30 10:09 #9 av: mymlanbus

Mkt bra skrivet :)

Anmäl
2009-06-07 20:50 #10 av: [Saiva]

Jättebra artikel! :o)

Anmäl
2009-06-08 23:01 #11 av: Saraah-s

bra skrivet :)

Anmäl
2009-06-29 16:16 #12 av: Sabax_X

Vilken underbar idÈ, jag har alltid velat ha en katt från ett katthem, men tyvärr ej vågat p.g.a. jag har faktiskt trott d du skrev att dem är aggressiva Osv. :( lite besivken på mig sj. fast jag undrar går katter och illrar ihop. Blev Iller ägare för en vecka sen.

Anmäl
2009-06-30 13:08 #13 av: Veero

#12 Kan funka och det kanske inte funkar. Samma med om hund och katt går ihop, det funkar inte alltid.Obestämd

Anmäl
2009-06-30 15:54 #14 av: AnneN

#12 en kompis till mig hade en iller och en katt och dessa var bästa vänner, så visst kan det gå, men det finns aldrig några 100%-iga garantier för att just din iller och den katten går ihop.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-07-02 18:20 #15 av: MusCarro

Har både hittat själv och tagit hand om och köpt från katthem, det där med katthem är suveränt!

Anmäl
2009-07-03 00:20 #16 av: Redmoon

Verkligen en artikel man måste kalla rättvis! För, allt som står är ju faktiskt sant. Nu finns det inget att skylla på längre :P

Anmäl
2009-07-13 23:50 #17 av: qweenlady

Jag kan förstå att vissa människor inte vill ha katt ifrån katthem och det är de som inte vill lägga någon tid på att få kattens förtroende och att man kanske måste ta lite hänsyn till vad katten har varit med om.

Det är de som tycker att katter är nåt man bara har och de sköter sig själva. De ska inte ha någon katt. De ska ha en leksakskatt som man tar fram när man har lust att leka med den.

Det finns alldeles för många som tycker att katter är slit och släng vara. De har katten ett tag för det är så roligt i början, sen när nyhetens behag har gått över och det visar sig att det man måste ställa upp på katten, då kastar man ut den för gott eller avlivar en fullt frisk katt. Det finns så många kattungar att hämta så då kan de ta en ny. Som är rolig för stunden igen. Sen kastar man ut den eller avlivar när man tröttnat på den osv.

Nä katter till de som vill verkligen ha dem och katter från katthem finns av alla sorter och man behöver inte ta en som är vettskrämd eller som man kanske är rädd för. Det finns även gosiga katter som kommer till katthemmen av olika anledningar.

Det viktigaste upplysningen som alla kattägare ska ha är att avlar du inte på katten så se till att den kastreras. Så slipper vi alla dessa oönskade katter som ingen vill ta hand om.

Anmäl
2009-07-18 20:29 #18 av: MaalinF

Min nästa katt kommer från Göteborgs Katthem. Jag är stolt över det.

Anmäl
2009-07-19 21:39 #19 av: Elega

Mina enda kisse är från KKS och är helt underbar!

Resterande katter här hemma är 5 stödkatter från KKS (en mamma och 4 bebbar), 2 vanvårdade katter som jag har fått omhänderta och så är det 3 kissar jag passar åt två tjejer som är på semester och lumpen.

Kan inte komma på en enda dålig sak om katthemskatter! Så underbara!

Anmäl
2009-12-14 15:32 #20 av: sorgblot

Jag har en av världens snuttigaste katter och han är från Trollhättans Kattsluss. Skrattande

Anmäl
2010-03-17 16:31 #21 av: Cindy S

Rätt så bra informativ artikel, förutom de delar som får mig att undra vad du haft för monster-kattungar som fått dig att ogilla dem så mycket.  :)

Jessica Jones (2015-)

- Sajtvärd för superhjaltefimer.ifokus.se - Medarbetare för halloween.ifokus.se -

Anmäl
2010-03-17 17:58 #22 av: LinaK

Superbra artikel!

Har själv en tös ifrån Örebro katthem, såklart ett utav de bästa köpen vi gjort!

// Lina - VärdBichon Kolla gärna in min blogg:
http://linaalgotsigge.blogg.se

Anmäl
2010-03-27 14:22 #23 av: cceel

Bra skrvet och övertygande dessutom. Jag har själv en katt, inte från katthem, utan från uppfödare. Jag har inget som hellst problem med han, men han fick vi när jag var fem så kommer inte ihåg hur han var som liten heller...

Jag skulle gärna ta hem en "katthemskatt" men mamma tillåter inte en till katt i hemmet.

Lycka till med alla katter och allt!

/cceel

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.