Att tänka på vid köp

Att skaffa marsvin

2009-05-30 01:45 #0 av: Ebba-A

Planerar du skaffa marsvin? Vad ska du då tänka på vid köpet? Och vad krävs av dig som ägare? Och vart ifrån ska du köpa marsvinen? Frågorna kan vara många för en blivande första marsvins-ägare, jag tänkte berätta lite i denhär artikeln.

rodents-guineapgs-1354645-l.jpg
Bild: Everystockphoto.com

Först lite allmän fakta om arten Marsvin:

Marsvin, Cavia porcellus, kommer ursprungligen från Sydamerika där de hölls som köttdjur vilket det även görs idag. Men i Europa har marsvinen används som sällskapsdjur ända från början, och är idag ett av Sveriges populäraste husdjur. 

Ett friskt marsvin lever i genomsnitt 6-8 år. De finns i flera olika raser och färger. Enda skillnaden mellan raserna är i stort sett håret, det finns tre grupper marsvinsraser: Strävhårig, släthårig och långhårig.

Marsvin ska enligt lag hållas två och två, eftersom de är flockdjur. Det finns dock två undantag: Vid onormalt aggressivt beteende och vid sjukdom, får marsvin hållas ensamma.

guineapigs-cute-babies-1946805-l.jpg
Bild: Everystockphoto.com

Och vad ska jag ha för utrustning till mina marsvin?

Den vanligaste buren är en bur med en plastbotten och galler som väggar och tak. Den heter helt enkelt gallerbur, och de två vanligaste storlekarna är 100x50 cm och 120x6 cm men det finns även större och mindre burar.

Men du kan även lätt bygga en bur av t.ex. en bokhylla, men det kommer jag inte gå igenom hur man gör här.

Minsta burmåttet för två marsvin är 75x40x25, men det är det absolut minsta lagliga. Helst ska de ha större yta. 

Som övrig inredning i buren ska marsvinen ha ett hus/sitthylla, vattenflaska, matskål och ev. leksaker. Höhäck är inte nödvändigt, eftersom då äter marsvinet ur en onaturlig ställning och kan inte mysa i höet som de flesta brukar tycka om.

Som bottenunderlag finns flera alternativ. Det vanligaste är kutterspån, små bitar tunt hyvlat trä med bra uppsugningsförmåga. Man kan även ha halm, Toa-lätt (papperspellets) och många fler som finns på marknaden. Under bottenmaterialet kan man ha tidningar, både för att skona burbottnen och för att underlätta städningen.

guinea-animals-domestic-1176712-l.jpg
Bild: Everystockphoto.com

Men vad ska marsvinen äta för att må bra?

Marsvinets basföda är hö. Hö ska alltid finnas tillgängligt, då det håller den lilla marsvinsmagen igång.

Pellets är också bra som tillägg för växande marsvin, men då ska det vara en med bra näringsinnehåll. En stark rekommendation är att ge marsvinspellets från Oxbow, som är det idag bästa märket.

1,5 - 2 msk pellets på morgonen och kvällen ät bra för ett växande marsvin. Vuxna marsvin behöver egentligen ingen pellets.

Gnagar- och marsvinsblandingar som säljs i djuraffärer och livsmedelsaffärer är ingen bra kost för ett marsvin.

Har du svårt att få tag på pellets, eller tycker ditt marsvin inte om det? Då kan man istället ge någon form av tillsatsfri müsli, t.ex. Saltå Kvarn Fruktmüsli.

Marsvin tillhör, såsom apor och människor, en av arterna som inte kan producera egen c-vitamin. För att undvika c-vitaminbrist ska marsvinet få c-vitaminrika grönsaker två gånger om dagen. Några exempel på c-vitaminrika grönsaker: Vitkål, Persilja, spenat och broccoli.

Kalk-, salt-, gnag- och mineralstenar är onödigt. Det kan ge marsvinet sjukdomar.

Pinnar från fruktträd kan du ge marsvinet, deras tänder växer ständigt och behövs slipas ner, vilket de gör när marsvinet gnager på pinnar.

IMG_1364.JPG
Bild: Ebba Alm

Men päls- och klovård då?

Klorna behöver klippas ca varannan vecka, en gång i månaden. Det görs lätt med en klotång för hund och katt, men precis som med katter och hundar får man se till att inte klippa i pulpan.

Även om marsvin är väldigt renliga djur kan de behöva badas kanske var tredje månad.

Det gör du lätt i handfatet, lägg en trasa i bottnen på handfatet och ställ marsvinet där. Låt det ställa sig med framtassarna på din ena hand, med den andra sköljer du och schamponerar marsvinet. Du kan använda ett milt babyschampoo eller katt- och hundschampoo. Bada inte huvudet, då marsvinet kan få vatten i lungorna om det kommer i fel strupe.

Hanarnas talgkörlar (sitter långt bak, lite ovanför könsorganet) kan bli riktigt smutsiga och behövas skrubbas, detta gör du lättast med en tandborste.
Droppa först lite handdiskmedel på talgkörteln och låt sitta ett tag innan du skrubbar med tandborsten och vatten. Självklart kan även honors talgkörtlar bli smutsiga, men det brukar vara värst på hanar.

guineapig-grass-green-1946806-l.jpg
Bild: Everystockphoto.com

Sitter marsvinen i buren hela dagarna?

Marsvin vill gärna komma ut på äventyr, och inte bara sitta i buren hela dagarna.

På sommaren kan du ta ut de i en hage av kompostgaller, så kan de få beta gräs ett par timmar. Men det ska vara varmt och inte blåsa, se till att hagen står i skuggan och att marsvinen har tillgång till vattenflaskan.

Du kan även aktivera de lätt genom att gömma t.ex. morotsbitar i ett rum och låta marsvinen leta.

Bara fantasin sätter stopp på hur du kan aktivera dina marsvin! 

avatar 3 copy.jpg
Bild: Ebba Alm

Hur får jag mitt marsvin tamt?

Marsvin är otroligt sociala djur, som med lite tid och ansträngning inte så svåra att få tama.

Köper du från uppfödare är marsvinet oftast redan handtamt, köper du däremot från djuraffär kan det vara ganska otamt.

Men med massor av gos, och godsaker (vägen till ett marsvins hjärta går igenom magen), så kommer du snart ha en tillgiven och mysig kompis.

Marsvin bits nästan aldrig, visst provsmakar de ibland. Men inget riktigt bett har jag aldrig hört talas om. Min pojke slickar bara, han sitter gärna på min axel när jag ligger i sängen och slickar på mitt öra.

guineapig-squeaky-1946862-l.jpg
Bild: Everystockphoto.com

Vilket är bäst att köpa ifrån, uppfödare eller djuraffär?

Av dessa två är uppfödare enligt mig bäst, då får du oftast friska och handtama djur.

Men det jag tycker är bäst, är att köpa från ett omplaceringshem. Det finns så många övergiva djur.

Har skrivit mina plus/minus-åsikter om de olika inköpsställena, åsikterna gäller alla smådjur och inte bara smådjur. Detta gäller inte alla, det finns som alltid undantag.

Djuraffär

- En del djuraffärer har dålig djurhållning, sjuka djur, flera djur av olika kön i samma burar, för små burar osv.
- Djuret är sällan handtamt
- Affären packar ofta på dig onödiga saker såsom höhäck, mineralsten mm.
+ Oftast lättillgängligt och lätt att köpa djur ifrån djuraffärer.

Uppfödare

- Kan vara svårt att hitta en bra och seriös uppfödare
+ Friska och handtama djur.
+ Djuren har ofta stamtavla eller härstamningsbevis
+ Renrasiga och standardenliga djur kan ställas i rasklass

Omplaceringshem

- Djuret kan vara aggressivt/skyggt¨
+ Du ger ett/flera djur en andra chans
+ Du bidrar till att minska hemlösheten bland djur
+ För varje djur från omplaceringshem du köper räddar du ett liv. När du köper ett djur därifrån får ett nytt hemlöst/avlivningshotat djur plats på hemmet.

IMG_1363.JPG
Bild: Ebba Alm

Att tänka på/göra innan du skaffar marsvin

 • Har jag tid, intresse och ork? Även marsvin som sitter två och två måste få komma ut och få kela och vara ute på fria ytor. De ska ha mat, påfyllning av hö och vatten. Buren ska städas minst en gång i veckan. Du måste vara säker på att du kommer att ha intresse, tid och ork för att ta hand om ett marsvinspar i 5-7 år! Du måste tänka efter ordentligt, kommer djuret ligga ute på annons på sajten efter två månader hos mig på grund av någon av ovanstående anledningar? Är svaret ja på de frågorna, tycker jag du ska undvika att skaffa marsvin eller hyra ett par över sommaren.
 • Är det säkert att ingen i familjen är allergisk mot hö eller pälsdjur?
 • Kommer eventuella lösgående djur i huset acceptera marsvinen?
 • Har jag råd med veterinär om djuret blir sjukt? Enligt lag ska skadade eller sjuka djur undersökas av en veterinär. Det kan kosta upp till flera tu
 • Köp buren, inredning (se "utrustning"), maten, ströet och allt som behövs samt gör i ordning buren innan hemkomsten av marsvinen.
 • Läs på ordentligt!

guineapig-squeaky-1946859-l.jpg
Bild: Everystockphoto.com

Vad ska jag tänka/titta på när jag ska köpa marsvin då?

 • När du är på stället du ska köpa marsvinet ifrån, se dig omkring. Finns det fler djur där? Hur lever djuren? Ser de ut att leva under dåliga förhållanden, undvik att köpa djur därifrån.
 • Ögonen ska vara klara och rena, pälsen ren, nosen torr och ren, ren hud. Se till så att djuret inte har någon ohyra.
 • Fråga om djurets bakgrund, sjukdomar bakåt i släkten, härstamning mm.
 • Se till att ha namn och telefonnummer till försäljaren samt uppfödaren.
 • Kontrollera att marsvinen är av samma kön. Hane + Hona =  ungar.

guinea-chipsy-1946635-l.jpg
Bild: Everystockphoto.com

Lycka till med din nya vän!

 

Text: Ebba Alm

Bilder: Everystockphoto.com/Ebba Alm

Källa: Det mesta är det jag lärt mig och har var i huvudet.

Anmäl
2009-05-31 01:01 #4 av: Abico

Bra artikel Ebba! Hittade bara ett par saker som var lite märkliga:

Långhåriga marsvin behöver borstas några gånger i veckan, och bli av med eventuella tovor. Lunkarayamarsvin behöver klippas med jämna mellanrum då deras päls växer hela livet.
I regel sköter sig långhårspälsar helt själva, ett renavlat långhår har såpass bra pälskvalité att pälsen inte tovar sig om den sköts ordentligt med ett bad ibland samt hålls lagom lång. Borsta är inte så nödvändigt, det sliter mest på pälsen. Meningen med Lunkaryamarsvinen är skum :P Alla långhårspälsar växer ju livet ut, inte bara lunkornas.

Hanarnas talgkörlar (sitter långt bak, lite ovanför könsorganet) kan bli riktigt smutsiga och behövas skrubbas, detta gör du lättast med en tandborste. Tilläggas bör göras att man har på lite vanligt handdiskmedel och låter det sitta på talgkörteln en stund innan man försiktigt skrubbar av den med tandborsten och vatten. Och att också honorna kan få kladdiga talgkörtlar, även om hanarna brukar vara värre.

Hanna 

Anmäl
2009-05-31 01:08 #5 av: Ebba-A

#4 Okej, använde wikipedia på det jag var tveksamma på som raserna t.ex. tod att långhår skulle borstas regelbundet och att lunkaraya-pälsar var de enda som växte hela tiden. Men ändrar det :)

Tack, är ju fortfarande nybörjare på det med raser.

Anmäl
2009-05-31 01:32 #6 av: Abico

#5 - Wikipedia är inte att lita på, det säger mina lärare jämt och ständigt :P I och med att vem som helst kan gå in och skriva saker där.

Medellivslängden bör du nog förkorta något år också. Att marsvin blir 8 år hör inte till vanligheten, även om jag har en gamling här hemma som fyller åtta i år. 5-6, möjligen 7, år är mer normallivslängd :)

Hanna 

Anmäl
2009-05-31 03:25 #7 av: Creation

Bra artikel! :) Kanske kan denna ersätta den gamla "skaffa marsvins"-artikeln på mif? Tycker inte att den artikeln innehåller riktigt tillräckligt av den grundläggande informationen som behövs när man ska skaffa marsvin, till skillnad från denna. (och håller absolut inte med om meningen om att två hanar slåss i den gamla artikeln)
Tycker att det vore på tiden att man uppdaterade den. Detta kan bli en bra ersättare.

Ang. denna artikel tänkte jag bara nämna att fullvuxna marsvin oftast inte alls behöver pellets. Ändra fullvuxna till växande, skulle jag snarare säga. Mina hanar går upp i vikt om de äter pellets numer(och de är vuxna), trots att de inte behöver mer vikt. :)

/Louise - Medarbetare på marsvin.ifokus.

Anmäl
2009-06-03 13:32 #8 av: southdakota

Bra artikel! Glad

Anmäl
2009-06-03 13:52 #9 av: Royalz

jättebra artikel :)

Anmäl
2009-06-29 22:27 #10 av: Saraah-s

bra ! :)

Anmäl
2009-12-31 13:20 #11 av: fia-mia

Bra artikel! Tänkte bara påpeka att du skrivit 120*6 cm istället för 120*60 ;)

Anmäl
2010-11-13 20:29 #12 av: klara88

jättebra artikel för jag ska ochså skaffa ett marsvin

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.