2009-05-28 01:49 #0 av: Imasy

Ska du köpa raskatt? Då finns det en hel del man måste tänka på om man inte är ”så insatt”. Hos Sverak, Sveriges kattklubbars riksförbund finns en hel del bra information och här i artikeln finns en del.

 

Ska man köpa raskatt för första gången kan det tänkas vara en djungel man hamnar i med alla papper och annat som ska hållas reda på. Man kan ju faktiskt bli kattägare för en simpel 50-lapp i en dagstidnings annons, utan att få några som helst garantier.

 

categoris.jpg

 Categoris Sam I Am och Attention´s Bambina. Uppfödning Categoris är det som tagit bilden.

 

När man väl har bestämt sig vilken ras man vill ha, är det dags att leta rätt på en uppfödare som man kommer överrens med. Sverak har även någon som heter " Diplomerade uppfödare", och det är en form av kvalitetsförsäkring uppfödarna har. På sin hemsida skriver de följande om diplomeringen:

Att vara SVERAK-diplomerad uppfödare är att betrakta som en kvalitetssäkring. Uppfödaren åtar sig att vara uppdaterad med, ta del av och följa nya beslut, regler och författningar samt att aktivt agera för katten som sällskapsdjur och för god djurhållning. Efter godkänt test ska en SVERAK-diplomerad uppfödare ha en grundläggande katt- och förbundskunskap att dela med sig av till kattköpare och till blivande kattuppfödare.

 

Vidare kan det vara bra att läsa på lite om den rasen man nu tänker köpa, kanske gå med i en rasring? Eller varför inte besöka en utställning och se katterna i verkligheten och prata lite med deras ägare/uppfödare? På Sverak.se finns även en lista över vart och när utställningarna hålls.

Vidare tycker jag man ska kolla upp om rasen har några sjukdomar och om det finns något hälsoprogram för rasen? Finns det några sjukdomar man testar emot, och är föräldrarna till din nya katt fritestade emot dessa?

 

mimmiredigerad.jpg

S*Musslans Camomille, fotot är lånat ifrån S*Wisnens Wilda.

 

Jag har tyvärr stött på flera lyckliga kattägare, som glatt berättar om sin Norska Skogkatt t.ex. De hade en sådan tur att få katten lite billigare, för de var i alla fall inte intresserade av avel och utställning, så de skippade stamtavlan och fick katten lite billigare.

Min personliga åsikt är att dessa har blivit lurade att köpa en huskatt för dyra pengar. Nu är alla katter lika mycket värda i mina ögon, men det jag tycker är fel är att en del "uppfödare" har satt i system att luras, även kallat Backyard Breeders.

Ett vanligt argument de brukar köra med är att stamtavlan kostar så mycket så de skippar att registrera kullen. En stamtavla kostar inte alls många kronor, närmare bestämt 200 kr / katt ( i skrivande stund, d.v.s  27/5-09).

Inte heller ska man aldrig hämta hem kattungen före den är 12 veckor gammal. En del uppfödare behåller katterna ett par veckor extra. Denna regel finns även hos SJV.

 

KosmhaJW.jpg

 S*Tuskulums GIC Kosmha JW, fotot är taget av S*Tuskulums uppfödning. 

 

Köper man katt ifrån en registrerad uppfödare skulle jag nog våga påstå att de flesta av dem ställer upp med hjälp under hela kattens liv så gott de kan. Det kan vara allt ifrån skötselråd, pälsvård, eller när tiden kommer, kanske till och med utställning och avel? En uppfödare brukar vara en riktigt kunskapsbank som man verkligen borde ta vara på!

Men viktigt att komma ihåg när man köper raskatt är, att det allt är följande som gäller för Sverak-anslutna uppfödare:

...är det uppfödarens/överlåtarens ansvar att tillse:

  • att katten är registrerad (stambokförd) och att stamtavla överlämnas till ny ägare
  • att katten inte flyttar till ny ägare innan den är tolv veckor gammal
  • att den har blivit grundvaccinerad mot kattpest och kattsnuva
  • att den vid överlåtelse åtföljs av giltigt besiktningsintyg (ej äldre än 7 dagar) som är utfärdat av veterinär

 

 

Detta var bara en kort liten sammanfattning. Mer information om kattköp hittar ni på Sveraks hemsida, www.sverak.se . Där kan man även beställa kompendiet "Att ha katt".

 

De stycken som är kopierade ifrån Sveraks hemsida är kopierade med tillåtelse, samt användning av loggan. Bilderna i artikeln är lånade med tillstånd och får inte heller kopieras utan tillstånd ifrån upphovsmannen. All kopiering av artikeln är förbjuden.