Annons:
Etikett00-artiklar
Läst 20361 ggr
southdakota
2009-06-07 14:15

Skaffa gerbil

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

De har vackra, stora pepparkaksögon, en pälsbeklädd svans och ett ekorrliknande ansikte. Vad pratar vi om? Precis, gerbiler - mysiga och äventyrslystna energiknippen. Det är lätt att bli förälskad i dem, men det finns mycket att ta reda på innan köpet. Här tänkte jag samla all viktig information.

Allmänt
Gerbiler eller ökenråttor som de också kallas är lättskötta och trevliga små husdjur med stor nyfikenhet och upptäckarlust. De ska alltid bo tillsammans, ensamma gerbiler är ofta olyckliga och uttråkade och det är numer olagligt att hålla dem ensamma. De lever vanligtvis i cirka tre år, men kan bli något äldre, uppemot fyra eller så. Alla känner inte till att gerbiler måste få gräva och gnaga för att trivas, vilket man lättast tillgodoser med rätt bur, ett tjockt lager spån och toapappersrullar eller andra kartonger. I nästa stycke kan du läsa mer om hur du inreder buren.

Burinredning
Först och främst ett tjockt lager spån, åtminstone en decimeter djupt, så att dina småttingar kan gräva gångar. Ett tips är att köpa stora balar med hårdpackat spån på byggvaruhus eller hästaffärer. Det blir billigare och räcker längre än de små förpackningarna som finns på mataffärer. Dina gerbiler vill också ha en skål med chinchillasand att bada i, på så sätt håller de pälsen fin.

Sedan är det dags för andra leksaker som toapappersrullar, äggkartonger, klätterställningar, trädgrenar, urgröpta kokosnötter, trähus m.m. Du kommer snart att upptäcka hur påhittiga gerbilerna är och att de uppskattar alla former av leksaker - både hemgjorda och köpta.

Maten serverar du i en keramikskål eller strör över burgolvet. De flesta gerbiler täcker över skålen med spån, men det är ingenting att oroa sig över, de gräver fram skålen när det är matdags. Vattnet håller sig fräschast i en vattenflaska. På djuraffärer kan du hitta vattenflaskor med sugkoppar som man enkelt kan fästa på akvarieväggen. Plastinredning och motionshjul hör inte hemma i en gerbilbur.

**Mat och utfodring
**Det bästa är att blanda eget foder med de fyra sädesslagen, torkade frukter och grönsaker och en undulatblandning som kan innehålla bl.a. hirs och kanariefrön. Du kan komplettera med en smådjursblandning från djuraffären, men det är inget man behöver egentligen. Kika runt på hyllorna i mataffärerna efter t.ex. boveteflingor, bönor, linser, ärtor, havre och rispuffar m.m. som du också kan blanda ner.

Några gånger i veckan ska man ge tillägsfoder såsom grönsaker, frukter, pannkaka, omelett, gröt, barnmat, pasta, potatis, ris, äggfoder (Ett proteinrikt tillskottsfoder för fåglar) m.m. Gör gärna pannkakan och omeletten av laktosfri mjölk då gerbiler är lite känsliga mot helmjölk. Som godis brukar solrosfrön och nötter uppskattas.

**Hälsa & Beteende
**De vanligaste sjukdomstecknen är att din gerbil blir tröttare och får mattare ögon och päls. När gerbilen blir sjuk eller skadad är det bäst att rådfråga och boka tid hos en kunnig smådjursveterinär. Det är också extra viktigt med värme, näringsrik mat och vatten.

Genom att iaktta dina gerbiler kommer du snart att upptäcka olika beteenden, men vad betyder de egentligen? Här berättar jag några saker du kan titta efter.

När gerbilerna stampar med bakfötterna så varnar de varandra för fara, upphetsade hanar gör också på samma sätt när de uppvaktar honor. Vuxna gerbiler är tystlåtna men det händer att de piper när de gnabbas med varandra eller när de har ont. När gerbiler av samma kön bestiger varandra är det ett sätt att visa dominans. En gerbil med bakåtstrukna öron är arg och irriterad.

Sysselsättning Det finns massor av roligt du kan göra tillsammans med dina gerbiler, här tänkte jag föreslå några saker.
**
Toapappersrullen**- Bygg ett långt rör av toapappersrullar som dina gerbilen kan springa igenom, om du vill kan du också låta dina gerbiler tävla mot varandra. - Den med snabbast tid vinner!

Flyttkartongen - En inredd flyttkartong blir en rolig lekplats för gerbilerna där de kan leva rövare hur mycket de de själva vill.

Utställning - att gå på utställning kan vara både roligt och lärorikt, du kan få dina djur bedömda, träffa andra människor med samma intresse och vinna rosetter och andra fina priser. Du hittar mer information om utställningar på de olika föreningarnas hemsidor.

Agility - med lite tålamod går det faktiskt. Bygg en liten bana med hinder, tunnlar, vippbrädor m.m. och låt dina gerbiler få prova på något nytt.
**
Förberedelser
**När du bestämt dig för att skaffa gerbiler finns det en hel del att förbereda. Kontrollera först så att gerbilerna du tänker köpa är friska genom att titta på ögonen, nosen, pälsen och nyfikenheten.

Nu kommer en lista med vad som ska finnas hemma.

  • En lämplig bur, t.ex. ett stort akvarium
  • Spån eller annat burströ
  • Skål/ar och vattenflaska
  • Andra burtillbehör som hus och leksaker
  • En transportbur till resan, bilden här nedan visar två passande modeller
  • Foderblandning

Om du köper dina gerbiler från uppfödare (Som är att föredra) får du oftast en påse med övergångsfoder vid köp. Om du köper dem från en djuraffär fråga då vilken foderblandning de är vana vid och köp en likadan för att förhindra hastigt foderbyte. Vänj dem sedan stegvis vid din egen blandning.

Låt nykomlingarna bli hemmastadda under de första dagarna hos dig. Efter ett par dagar kan du låta dem bekanta sig med dina händer. Genom att tillbringa mycket tid tillsammans med dina nya vänner kommer de så småningom att bli tama, det gäller bara att vara lugn och tålmodig. När de inte kommer upp självmant så finns det tre olika sätt att lyfta gerbilen på, jag föredrar att kupa händerna om gerbilen men det går också att ta över ryggen eller lyfta upp den i svansroten. Men svansen ska man vara mycket försiktig med då den faktiskt kan lossna.

**Övrig skötsel
**Gerbiler är som sagt lättskötta och inte speciellt krävande, men här tänkte jag berätta vad som behöver göras. Buren städas vid behov, hur ofta det behöver göras är individuellt men ungefär varannan till var tredje vecka. Byt vatten varje dag och fyll på matskålen när du ser att det behövs, de äter ungefär en matsked om dagen. Gerbilerna vill gärna springa utanför buren en stund varje dag, var noggrann med att säkra rummet om du låter dem springa fritt på golvet. Annars går det bra att motionera dem på t.ex. sängen, i soffan eller i badkaret. Många gerbiler använder skålen med chinchillasand som toalett, därför ska den inte bytas för sällan, ungefär varannan dag. Normalt behöver varken klor eller tänder klippas.

Lycka till med dina nya pälsbeklädda små vänner!

  • Redigerat 2023-09-25 00:43 av RoxannaS
Annons:
Royalz
2009-06-07 16:08
#1

Bra artikel :)


Imasy
2009-06-07 16:09
#2

Tack för hjälpen :)

southdakota
2009-06-07 16:21
#3

#1 Tack tack Glad

#2 vassego Flört

Förresten tack Pose-idon och Eloz för att jag fick låna bilderna på akvariet och agilityhindren. Glad

Eloz
2009-06-10 21:17
#4

Bra artikel :)  det var så lite så ;)

Anfa
2009-08-18 15:53
#5

Vad duktig du är på att skriva :) Bra artikel ;)

Upp till toppen
Annons: